Vishing simulatie staat voor voice phishing. Bij deze simulatie bellen wij medewerkers binnen uw organisatie om gevoelige informatie te ontfutselen. 

Waarom een vishing simulatie?

Phishing per email is nog altijd de meest populaire vorm van phishing, maar telefonische phishing, ofwel vishing, wint aan populariteit. Deze vorm is vaak een stuk verfijnder en werknemers zijn tijdens een telefoongesprek minder op hun hoede.

Een bekend voorbeeld is een bankmedewerker of CEO die belt met het verzoek om een betaling te doen. Door middel van spoofing kunnen criminelen het in elk geval laten lijken dat ze ook echt zijn als wie ze zich voordoen. Door middel van onderzoek op social media kan een crimineel zich enorm goed voorbereiden, waardoor het gesprek vertrouwd aanvoelt.

Een vishing simulatie is een belangrijk instrument om medewerkers op elke mogelijke vorm van phishing te wijzen. Wellicht vertelt uw medewerker welk type printer er bij uw bedrijf staat. Opeens staat een aantal dagen later een monteur bij de balie om onderhoud uit te  voeren aan de printer. Door vervolgens malafide software te installeren kunnen printgegevens in de handen komen van criminelen.

Het doel van vishing

Het doel van vishing is niet veel anders dan andere vormen van phishing: het verzamelen van gevoelige informatie. Het is niet per definitie het doel om bij vishing direct toegang te krijgen tot de informatie. Vishing is een vorm van social engineering waarbij beetje bij beetje informatie wordt verzameld. Uiteindelijk wordt deze informatie ingezet voor het einddoel, de oplichting.

Ons doel met een vishing simulatie is dan ook om security awareness te creëren bij uw medewerkers. Als organisatie wilt u dat uw medewerkers op de lange termijn gedragsverandering tonen en een aanval vroegtijdig signaleren.

Andere simulatie-vormen

Naast vishing kunt u ook kiezen voor een smishing simulatie of phishing simulatie. Al deze vormen zijn onderdeel van het onderwerp social engineering. Omdat de mens vaak de meest kwetsbare schakel is binnen de organisatie, dient hier de meeste aandacht naar uit te gaan.