Oplichters hebben onlangs duizenden mensen in Nederland gebeld op zoek naar BSN-nummers. Ook tal van studenten en faculteitsleden van de TU/e hebben gemeld dergelijke telefoontjes te hebben ontvangen, en één student is helaas al slachtoffer geworden. “Dit telefoontje is om u te vertellen dat uw BSN-nummer wordt gebruikt in een juridisch proces. Stuur alstublieft uw BSN nummer naar het volgende adres: “Welke keuzes heb je als je een betreffend telefoontje krijgt?
Ze doen alsof ze van de nationale politie zijn
Bellers doen zich vaak voor als de ‘Nationale Politie’ of de ‘Hoge Raad der Nederlanden’. Ze kunnen beweren dat uw BSN frauduleus wordt gebruikt of dat u een arrestatiebevel is voorgelegd. Zij verbinden u door met een “agent” zodra u hen uw telefoonnummer geeft. Deze agent zou verdere informatie willen ontvangen of een geldoverdracht willen uitvoeren. De beller kan u zelfs vragen om een “hulp op afstand” programma te downloaden en te installeren op uw computer. Ze kunnen die toepassing gebruiken om toegang te krijgen tot uw computer en uw bankrekeninggegevens, wachtwoorden of creditcardgegevens stelen.
Wie zijn de mensen die deze innovatieve zwendel gebruiken?
Dit zijn voornamelijk transnationale cybercriminele bendes die samenwerken om particulieren op te lichten en geld af te persen. Hoewel veel Nederlandse cybercriminelen uit Afrika of Oost-Europa komen en weinig Engels spreken, spreken sommigen vloeiend Nederlands en zien er betrouwbaar uit.
Hoe gaat het in zijn werk?
U wordt gebeld en als u akkoord gaat, proberen de oplichters u over te halen geld te betalen, bijvoorbeeld om uw geld te beschermen of een fraudeonderzoek onschadelijk te maken. Bovendien zal de persoon aan de andere kant van de lijn u waarschijnlijk voorstellen om een toepassing op uw computer te installeren om “ondersteuning op afstand” te krijgen. Zij kunnen die toepassing dan gebruiken om toegang tot uw computer te krijgen en uw bankrekening, wachtwoorden en kredietkaartgegevens te stelen.
In het geval u zo’n telefoontje krijgt
Als u zo’n telefoontje krijgt, dient u het gesprek onmiddellijk te beëindigen. Als de beller beweert van een bank of de politie te zijn, vraag dan de naam van de beller op en neem direct contact op met de organisatie met het verzoek opnieuw met die persoon te spreken. Een bank, de politie of een andere overheidsinstantie zou echter nooit om uw creditcardgegevens vragen of u vragen om software op uw computer of telefoon te installeren.