Home » Blog » BSN-nummers in trek bij cybercriminelen

Een opvallende trend die de laatste tijd is waargenomen, is de toenemende belangstelling van cybercriminelen voor BSN-nummers (Burger Service Nummers). Oplichters hebben onlangs duizenden mensen in Nederland gebeld op zoek naar BSN-nummers. Ook tal van studenten en faculteitsleden van de TU/e hebben gemeld dergelijke telefoontjes te hebben ontvangen, en één student is helaas al slachtoffer geworden.

Wat zijn BSN-nummers?

Een BSN is een uniek identificatienummer dat in Nederland aan inwoners wordt toegekend. Het wordt gebruikt voor communicatie met overheidsinstanties, zorgverleners en andere organisaties. Het BSN is van onschatbare waarde, omdat het gekoppeld is aan persoonlijke informatie zoals naam, adres en geboortedatum.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bellers doen zich vaak voor als de ‘Nationale Politie’ of de ‘Hoge Raad der Nederlanden’. Ze kunnen beweren dat uw BSN frauduleus wordt gebruikt of dat u een arrestatiebevel is voorgelegd. Zij verbinden u door met een “agent” zodra u hen uw telefoonnummer geeft. Deze agent zou verdere informatie willen ontvangen of een geldoverdracht willen uitvoeren. De beller kan u zelfs vragen om een “hulp op afstand” programma te downloaden en te installeren op uw computer. Ze kunnen die toepassing gebruiken om toegang te krijgen tot uw computer en gegevens van uw bankrekening, wachtwoorden of creditcardgegevens stelen.

Wat kunnen criminelen voor schade aanrichten?

Zoals al kort toegelicht is belangrijke persoonsgebonden informatie verbonden aan het BSN nummer. Criminelen kunnen enorme schade aanrichten indien zij dit nummer bemachtigen. Enkele voorbeelden zijn:

Identiteitsdiefstal

Met een BSN-nummer kunnen criminelen zich voordoen als iemand anders en misbruik maken van financiële rekeningen, medische diensten en andere persoonlijke gegevens. Dit kan leiden tot ernstige financiële schade en reputatieverlies voor het slachtoffer.

Fraude

BSN-nummers worden gebruikt bij het aanvragen van sociale voorzieningen, zoals uitkeringen, toeslagen en studiefinanciering. Cybercriminelen kunnen deze nummers stelen om frauduleuze aanvragen in te dienen en geld te ontvangen dat niet voor hen bestemd is.

Verkoop op de zwarte markt

BSN-nummers worden op de zwarte markt verkocht aan andere criminelen of frauduleuze organisaties. Vaak worden deze nummers verkocht als onderdeel van een pakket met andere gestolen persoonlijke gegevens.

Wat kunt u zelf doen?

In het geval u zo’n telefoontje krijgt

Als u een dergelijk telefoontje krijgt, dient u het gesprek onmiddellijk te beëindigen. Als de beller beweert van een bank of de politie te zijn, vraag dan eerst de naam van de beller op en neem direct daarna contact op met de organisatie met het verzoek opnieuw met die persoon te spreken.

Wees voorzichtig met uw gegevens

Een bank, de politie of een andere overheidsinstantie zal nooit om uw creditcardgegevens vragen of u vragen om software op uw computer of telefoon te installeren.

Beveilig uw digitale apparaten

Zorg ervoor dat al uw apparaten, zoals computers, smartphones en tablets, up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates en antivirussoftware. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en vermijd het delen van gevoelige informatie via onbeveiligde netwerken.

Wees op uw hoede voor phishing-pogingen

Wees voorzichtig met verdachte e-mails, berichten en telefoontjes die proberen uw persoonlijke gegevens te verkrijgen. Klik niet zomaar op links of download bijlagen van onbekende afzenders.

Controleer regelmatig uw bank- en creditcardafschriften

Houd uw financiële transacties nauwlettend in de gaten en meld verdachte activiteiten direct bij uw bank of creditcardmaatschappij.

Gebruik tweefactorauthenticatie

Schakel waar mogelijk tweefactorauthenticatie in, vooral voor belangrijke accounts zoals e-mail, bankzaken en sociale media. Hiermee voegt u een extra beveiligingslaag toe door naast een wachtwoord ook een verificatiecode te vereisen.

Maatregelen voor bedrijven

Bedrijven kunnen maatregelen nemen zoals security awareness training en phishing simulaties om medewerkers te trainen. Tijdens deze trainingen leren medewerkers phishing pogingen te herkennen en hoe zij hier mee om moeten gaan.

FAQ BSN nummers

Waarom zijn BSN nummers gewild door cybercriminelen?

BSN-nummers zijn een zeer gewilde prooi geworden voor cybercriminelen vanwege de vele mogelijkheden voor identiteitsdiefstal en fraude.