Veiligheid is vandaag de dag een topprioriteit voor zowel individuen als bedrijven. Wachtwoorden geven ons daarnaast toegang tot bijna alles. Veilig omgaan met wachtwoorden is dan ook een van de eerste verdedigingslinies tegen cyberaanvallen. Hoewel het voor velen een uitdaging kan zijn, is het hanteren van onderstaande basisprincipes een goede start.

Een veilig wachtwoord kiezen

Ten eerste zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om de beveiliging van je wachtwoord te verhogen. Deze stappen geven antwoord op de vraag hoe je een veilig wachtwoord kunt kiezen.

Kies een sterk wachtwoord

Het kiezen van een sterk wachtwoord is de eerste en belangrijkste stap. Vermijd voor de hand liggende keuzes zoals “password123” of je geboortedatum. Kies in plaats daarvan beter voor een ‘wachtzin’. Combineer dit vervolgens met hoofdletters, kleine letters, leestekens en cijfers. Een voorbeeld zou kunnen zijn: !k-ga-VANDAAG99x-inloGgen@mijNaccoutn.

Vermijd het gebruik van persoonlijke informatie

Geboortedata, jubilea, namen van huisdieren of familieleden zijn allemaal gemakkelijk te raden en moeten worden vermeden. Hackers kunnen deze informatie vaak vinden door je sociale media-profielen te doorzoeken.

Veilig omgaan met je wachtwoord

Je hebt nu een veilig wachtwoord gekozen en de volgende stap in dit proces gaat dieper in op hoe je veilig met je wachtwoord om kunt gaan.

Gebruik een uniek wachtwoord voor elk account

Herhaal nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Als één account wordt gehackt, zijn alle andere accounts die hetzelfde wachtwoord gebruiken ook kwetsbaar.

Wijzig wachtwoorden regelmatig

Verander je wachtwoorden elke 3-6 maanden. Dit vermindert de kans dat je accounts worden gehackt. Tevens worden wachtwoorden die gevonden worden bij datalekken, daarbij onbruikbaar.

Overweeg een wachtwoordmanager

Voor degenen die moeite hebben om al hun wachtwoorden te onthouden, kan een wachtwoordmanager een handige tool zijn.

Wachtwoordmanagers zoals LastPass, Dashlane of 1Password slaan je wachtwoorden op in een versleutelde kluis die kan worden ontgrendeld met één sterk hoofdwachtwoord. Deze tools kunnen ook helpen bij het genereren van sterke wachtwoorden en kunnen je waarschuwen voor hergebruik van wachtwoorden.

Of je nu een wachtwoordmanager gebruikt of wachtwoorden op een andere manier digitaal opslaat, zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt en deze op een veilige locatie bewaart.

Wees voorzichtig met beveiligingsvragen

Kies vragen die niemand anders zou kunnen beantwoorden of overweeg zelfs valse antwoorden te geven die alleen jij zou weten. De alom bekende vraag ‘wat is de naam van je hond’ kan immers in veel gevallen ook via social media achterhaald worden.

Tweefactorauthenticatie

Waar mogelijk, activeer 2FA. Dit voegt een extra laag van beveiliging toe, vaak in de vorm van een code die naar je telefoon wordt gestuurd.

Wees op je hoede voor phishing-aanvallen

Klik nooit op verdachte links en deel je wachtwoord nooit met iemand via e-mail of telefoon. Bedrijven zullen je nooit om je wachtwoord vragen.

Log regelmatig uit op gedeelde apparaten

Laat duidelijk zijn dat wij er geen voorstander van zijn om in te loggen op openbare apparaten. Echter, als je echt niet anders kan, zorg er dan altijd voor dat je uitlogt na gebruik. Het is ook belangrijk om verbindingen met openbare of onbekende Wi-Fi-netwerken te vermijden. Deze netwerken kunnen worden gemonitord door kwaadwillenden.

De wereld van cybersecurity evolueert voortdurend. Blijf dan ook op de hoogte van de nieuwste bedreigingen en beveiligingspraktijken om je wachtwoorden zo goed mogelijk te beschermen. Leer veilig omgaan met wachtwoorden via onze security awareness training.