Met iedere nieuwe vorm van communicatie, ontstaat een nieuwe vorm van oplichting. Met de komst van mobiele telecommunicatie is niet alleen vishing ontstaan, maar ook smishing. Wat smishing precies is en hoe u zich hiertegen kunt beschermen, bespreken wij in dit artikel. 

Smishing betekenis

Smishing, ook wel bekend als phishing via sms, is een vorm van cybercriminaliteit waarbij oplichters misleidende sms-berichten gebruiken om persoonlijke informatie of geld te stelen.

Bij smishing maken criminelen gebruik van sociale manipulatie en bedrieglijke technieken om mensen te misleiden. Ze sturen valse sms-berichten die afkomstig lijken te zijn van bekende organisaties, zoals banken, overheidsinstanties of winkels.

Verschillen smishing en phishing

Het grote verschil tussen smishing en andere vormen van phishing is dat smishing specifiek via sms-berichten plaatsvindt, terwijl phishing meestal plaatsvindt via e-mails of telefoongesprekken. Smishing maakt gebruik van de populariteit en het vertrouwen dat mensen in sms-berichten hebben om hun slachtoffers te lokken.

Hoe werkt smishing?

Smishing werkt door gebruik te maken van verschillende technieken om mensen te misleiden en hun persoonlijke informatie te stelen. Smishers passen vaak de volgende technieken toe:

 • Vervalsing van afzender: Ze verzenden sms-berichten die zogenaamd afkomstig zijn van een betrouwbare bron, zoals een bank of een bekend bedrijf. Dit geeft de illusie van legitimiteit en vertrouwen.
 • Spoed en urgentie: Smishers creëren een gevoel van urgentie in hun berichten, waarbij ze beweren dat er onmiddellijke actie nodig is om een probleem op te lossen of een beloning te ontvangen. Dit zet mensen onder druk om snel te handelen zonder voldoende na te denken.
 • Verzoek om persoonlijke informatie: Smishers vragen vaak om gevoelige informatie, zoals bankrekeningnummers, wachtwoorden of creditcardgegevens. Ze doen dit onder het mom van verificatie of om een zogenaamd probleem op te lossen.

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende smishing-aanvallen zijn:

 • Nepbericht van een bank: Slachtoffers ontvangen een sms-bericht waarin wordt beweerd dat er een verdachte transactie op hun bankrekening heeft plaatsgevonden. Ze worden vervolgens gevraagd om hun inloggegevens te verstrekken om het probleem op te lossen, waardoor de smishers toegang krijgen tot hun bankrekening.
 • Loterij: Mensen krijgen een sms-bericht waarin staat dat ze een grote prijs hebben gewonnen in een loterij. Om de prijs te claimen, moeten ze echter eerst persoonlijke gegevens verstrekken of een bedrag betalen. Dit leidt tot identiteitsdiefstal of financieel verlies.

Risico’s en gevolgen

Smishing brengt verschillende risico’s met zich mee en kan ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers. De mogelijke schade die kan worden veroorzaakt door smishing omvat:

 • Financieel verlies: Als slachtoffers persoonlijke financiële gegevens verstrekken, zoals bankrekeningnummers of creditcardgegevens, kunnen smishers deze informatie gebruiken om geld van hun rekeningen te stelen of frauduleuze transacties uit te voeren.
 • Identiteitsdiefstal: Door slachtoffers te verleiden om persoonlijke informatie te verstrekken, zoals burgerservicenummers of geboortedata, kunnen smishers hun identiteit overnemen. Dit kan leiden tot het openen van valse accounts, het verkrijgen van leningen of het plegen van andere criminele activiteiten op naam van het slachtoffer.
 • Mentale uitdagingen: Slachtoffers kunnen het vertrouwen in mensen en technologie verliezen, waardoor ze wantrouwend worden.

Herkennen van smishing-aanvallen:

Om smishing-aanvallen te herkennen, kunnen de volgende tips en technieken van pas komen:

 1. Wees waakzaam voor onverwachte berichten: Let op sms-berichten van onbekende afzenders of afzenders waar je geen eerdere interactie mee hebt gehad. Wees vooral voorzichtig als het bericht ongevraagd komt.
 2. Controleer de afzender: Kijk naar het telefoonnummer of de naam van de afzender. Let op vreemde karakters, spelfouten of een ongebruikelijke opmaak. Een legitiem bericht komt meestal van een herkenbaar en vertrouwd telefoonnummer of bedrijfsnaam.
 3. Let op taalgebruik en tone of voice: Berichten die dringend actie vereisen, overdreven beloningen of dreigende taal bevatten, zijn vaak een teken van smishing. Wees op je hoede als het bericht probeert je onder druk te zetten.
 4. Vermijd het klikken op links: Open geen links in sms-berichten, vooral niet als ze verdacht lijken. Deze links kunnen leiden naar valse websites die zijn ontworpen om persoonlijke informatie te stelen.
 5. Verifieer via een andere bron: Als je een verdacht bericht ontvangt van een vertrouwde organisatie, bel dan het officiële telefoonnummer van die organisatie om de authenticiteit van het bericht te controleren. Gebruik nooit het telefoonnummer dat mogelijk in het verdachte bericht wordt verstrekt.

Hoe jezelf te beschermen tegen smishing:

Om jezelf te beschermen tegen smishing, kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Voorzichtigheid: Deel nooit vertrouwelijke informatie, zoals pincodes, wachtwoorden of bankgegevens, via sms-berichten. Legitieme organisaties vragen nooit om dergelijke gevoelige gegevens via sms.
 • Gebruik 2FA: Schakel tweestapsverificatie in voor al je online accounts, inclusief bankrekeningen. Dit biedt een extra beveiligingslaag, zelfs als je per ongeluk je inloggegevens aan een smishing-aanval zou verstrekken.
 • Software-updates: Zorg ervoor dat zowel je besturingssysteem als je apps regelmatig worden bijgewerkt. Deze updates bevatten vaak beveiligingspatches die je beschermen tegen bekende kwetsbaarheden.
 • Training en Educatie: Wees je bewust van de risico’s en leer hoe je verdachte sms-berichten kunt herkennen. Train jezelf door middel van security awareness trainingen.

FAQ

Wat is het verschil tussen phishing en smishing?

Phishing verwijst naar het gebruik van valse e-mails om persoonlijke informatie te stelen, terwijl smishing verwijst naar het gebruik van misleidende sms-berichten voor dezelfde doeleinden. Het belangrijkste verschil is dus het communicatiekanaal dat wordt gebruikt.

Wat moet ik doen als ik een verdacht sms-bericht ontvang?

Als u een verdacht sms-bericht ontvangt, klik dan niet op links, verstrek geen persoonlijke informatie en reageer niet op het bericht.