Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken in de zakenwereld is CEO-fraude. Deze vorm van fraude vindt plaats wanneer iemand een e-mail vervalst van een CEO of andere leidinggevende en een ondergeschikte vraagt om geld over te maken naar een aangegeven rekening. Het is zeer belangrijk om te voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van CEO-fraude. Daarom is het noodzakelijk om te begrijpen wat deze oplichting inhoudt, hoe het werkt en hoe u CEO-fraude kunt voorkomen.

Betekenis CEO-fraude

CEO-fraude is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs mensen laten geloven dat ze een e-mail ontvangen van een CEO of andere topmanager van een bedrijf. Deze oplichters gebruiken slimme tactieken om hun e-mails er legitiem en betrouwbaar uit te laten zien. Ze doen alsof ze de CEO zijn en vragen werknemers om geld over te maken of gevoelige informatie te delen. CEO-fraude kan leiden tot grote financiële verliezen voor bedrijven en kan hun reputatie schaden als de oplichting succesvol is. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van dit type fraude en te weten hoe u uzelf en uw organisatie kunt beschermen tegen CEO-fraude.

Wat maakt CEO-fraude interessant?

CEO-fraude wordt gedreven door verschillende motieven die fraudeurs verleiden om hun plannen uit te voeren. Een belangrijke motivatie is financieel gewin, omdat oplichters proberen werknemers te misleiden om geld over te maken of frauduleuze betalingen te doen. Daarnaast kan het verkrijgen van toegang tot gevoelige informatie, zoals inloggegevens of bedrijfsgegevens, een ander doel zijn voor fraudeurs. CEO-fraude kan ook worden gebruikt om zakelijke relaties in gevaar te brengen door topmanagers na te bootsen en partners of klanten te misleiden. Fraudeurs richten zich op CEO’s en topmanagers omdat hun posities van autoriteit en invloed hen aantrekkelijke doelen maken voor het uitvoeren van succesvolle oplichtingspraktijken.

Veelvoorkomende technieken

CEO-fraude maakt gebruik van verschillende bedrieglijke technieken om individuen en organisaties te misleiden. Een veelvoorkomende techniek is het gebruik van gespoofde e-mails, waarbij fraudeurs het e-mailadres manipuleren om het te laten lijken alsof het afkomstig is van een CEO of manager.

Een andere tactiek is sociale manipulatie, waarbij fraudeurs psychologische manipulatie gebruiken om vertrouwen en urgentie uit te buiten. Ze creëren een gevoel van urgentie in hun e-mails, waarbij ze werknemers onder druk zetten om snel geld over te maken, frauduleuze factuurbetalingen te doen of gevoelige informatie van werknemers of klanten te verstrekken.

Deze tactieken hebben tot doel ontvangers te misleiden door ze te laten geloven dat de frauduleuze e-mails legitiem en urgent zijn, waardoor de kans op succes voor de oplichting wordt vergroot. Het is belangrijk om waakzaam te blijven en eventuele ongebruikelijke verzoeken rechtstreeks bij de vermeende afzender te verifiëren om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van CEO-fraude.

Herkennen en voorkomen van CEO-fraude

CEO-fraude kan zich richten op organisaties van elke omvang. Organisaties die regelmatig betrokken zijn bij complexe transacties, zoals bedrijven met internationale contracten of grote IT-projecten, zijn bijzonder kwetsbaar voor dit type fraude. Helaas is er geen kant-en-klare oplossing waardoor het moeilijk is om te bepalen hoe u uw organisatie het beste kunt beschermen tegen CEO-fraude. Er zijn echter enkele basisstappen die u als organisatie kunt nemen om uzelf te beschermen.

Monitor rekeningen

Ten eerste moet uw bedrijf een proces creëren om de activiteiten op de rekeningen te controleren. Grote bedragen die de organisatie binnenkomen of verlaten, moeten goed worden geregistreerd en gecontroleerd aan de hand van bestaande documentatie. Wanneer een transactie verdacht lijkt, moet deze onmiddellijk worden stopgezet en moeten de juiste autoriteiten worden geïnformeerd. We raden ook aan om twee medewerkers grote betalingen te laten verifiëren, in plaats van slechts één.

E-mailbeveiliging

Ongeacht hoe sterk de beveiligingssystemen van uw bedrijf zijn, is het nog steeds mogelijk dat iemand inbreekt in het account van de CEO en e-mails vervalst zonder dat iemand het weet. Dit maakt het moeilijker om CEO-fraude te identificeren en te stoppen. Zorg er in ieder geval voor dat u de juiste DKIM- en DMARC-instellingen hebt ingesteld.

Beveilig uw netwerk

Houdt uw netwerk en gegevens beveiligd tegen malware en virussen. Oplichters gebruiken bijvoorbeeld geïnfecteerde computers met om vervalste e-mails van het account van de CEO te verzenden. Bovendien, als er malware op één computer aanwezig is, is er een grote kans dat deze zich heeft verspreid naar andere computers in de organisatie via gedeelde schijven en/of netwerken.

Train uw medewerkers

De beste manier om uw organisatie echt te beschermen tegen CEO-Fraude is om uw medewerkers te trainen over hoe dit in zijn werk gaat. U kunt dit doen door middel van regelmatige online security awareness training, waarbij mensen leren hoe ze de tekenen van een verdacht e-mailverzoek kunnen herkennen. Met dit soort training kunt u uw medewerkers helpen de verschillende soorten bedreigingen waarmee het bedrijf te maken heeft te begrijpen en te herkennen.

Beleidsregels

Uw medewerkers moeten weten wat ze moeten doen wanneer ze een verzoek om gevoelige informatie ontvangen. U zult duidelijke beleidsregels moeten hebben over wie verzoeken om gevoelige bedrijfsinformatie kan doen, of het nu via e-mail, telefoon of andere middelen is. Deze beleidsregels moeten ook de juiste stappen beschrijven die medewerkers moeten volgen wanneer ze een verzoek om informatie ontvangen.

Interne controle

Bovendien kan het implementeren van interne controles, zoals het vereisen van meerdere goedkeuringen voor grote financiële transacties, fungeren als een bescherming tegen frauduleuze activiteiten. Door deze preventieve maatregelen te combineren met regelmatige training en bewustwordingscampagnes, kunnen organisaties het risico om slachtoffer te worden van dit soort aanvallen aanzienlijk verminderen.

Conclusie

CEO-fraude is een probleem dat organisaties over de hele wereld treft. Gelukkig kan uw organisatie de kans om slachtoffer te worden van deze praktijken aanzienlijk verkleinen door de bovenstaande stappen te nemen. Als uw organisatie op zoek is naar nieuwe manieren om zichzelf te beschermen tegen cyberdreigingen, neem dan contact met ons op over onze diensten.

FAQ

Is er ooit een succesvolle CEO-fraudeaanval geweest?

Ubiquiti Networks: In 2015 werd dit netwerkbedrijf het slachtoffer van CEO-fraude, met een verlies van ongeveer $46,7 miljoen. De aanvallers deden zich voor als de CEO van het bedrijf en gebruikten frauduleuze e-mailverzoeken om ongeautoriseerde overschrijvingen te initiëren. Het geld werd naar rekeningen gestuurd die door de fraudeurs werden gecontroleerd.

Lopen kleine bedrijven ook risico op CEO-fraude?

Ja, ook kleine bedrijven zijn kwetsbaar voor CEO-fraude. Fraudeurs richten zich vaak op MKB-organisaties, omdat zij vaker zwakke punten in hun processen hebben, alsook een gebrek aan cyber security maatregelen. Het is belangrijk dat kleine bedrijven zich bewust zijn van de risico’s, passende beveiligingsmaatregelen implementeren en medewerkers opleiden om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van dit soort aanvallen.