Wat is een brute force aanval?

Een brute-force aanval is een techniek die wordt gebruikt om ongeoorloofde toegang te krijgen tot een computer of ander elektronisch apparaat. Bij dit type aanval worden vele combinaties van wachtwoorden of toegangscodes geprobeerd totdat de juiste is gevonden. Hoewel deze aanpak succesvol kan zijn, kan hij ook tijdrovend zijn en niet altijd werken. Daarom is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken en andere maatregelen te nemen om uw apparaten te beschermen tegen brute-force-aanvallen.

Wat zijn de componenten van een brute-force aanval?

Een brute-force aanval bestaat uit drie primaire stappen:

1. Het samenstellen van een uitgebreide lijst van wachtwoorden en pincodes;
  2. Elk mogelijk wachtwoord achter elkaar uitproberen totdat de juiste is gevonden;
  3. Zodra het juiste wachtwoord is gevonden, toegang verkrijgen tot de beveiligde bron of het apparaat.

Hoe werkt een brute-force aanval?

Computerprogramma’s die bekend staan als “woordenboek” (dictionary) of “brute force” aanvallen kunnen door hackers worden gebruikt om wachtwoorden van gebruikers snel te achterhalen. De software probeert elk woord in een woordenboek als mogelijk wachtwoord. Als het verkeerde wachtwoord in een systeem wordt ingevoerd, wordt het verworpen en wordt een ander mogelijk wachtwoord geprobeerd. Dit proces wordt herhaald totdat een match wordt gevonden. Omdat niet alle woorden in een woordenboek acceptabel zijn voor gebruik als wachtwoord, kunnen hackers hun software zo programmeren dat populaire straattaal en vreemde talen erin voorkomen.

Hoe voorkom je Brute Force-aanvallen?

Brute-force aanvallen worden voorkomen door het aantal keren dat een wachtwoord kan worden geprobeerd te beperken. De twee meest voorkomende beperkingen zijn tijdsvertragingen en accountvergrendelingen. Bij tijdsvertragingen worden, nadat een bepaalde tijd geen succesvolle inlogpogingen zijn gedaan, alle toekomstige inlogpogingen vanaf dat IP-adres gedurende een bepaalde tijd vertraagd. Hackers moeten dus wachten om verdere pogingen te doen.

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om u te beschermen tegen brute-force aanvallen:

1. Verander uw wachtwoorden regelmatig

Indien mogelijk, verander ze elke maand of ten minste elke drie maanden.

2. Langere wachtwoorden gebruiken

Langere wachtwoorden kunnen een brute-force aanval onpraktisch maken doordat het meer tijd kost om alle mogelijke combinaties te proberen. Gebruik in plaats daarvan bij voorkeur wachtwoordzinnen en/of willekeurige tekenreeksen.

3. Gebruik twee-factor authenticatie

Authenticatie met twee factoren vereist dat gebruikers zich op twee manieren identificeren. Bijvoorbeeld, iets dat u weet (een wachtwoord, PIN, of andere informatie die nodig is om in te loggen) en iets dat u heeft (een USB token). De meeste sites die tweefactorauthenticatie aanbieden, bieden smartphonegebruikers ook de mogelijkheid een app te downloaden waarmee eenmalige wachtwoorden kunnen worden gegenereerd. Deze codes verlopen na slechts een paar minuten, dus hackers zouden zowel je wachtwoord als je smartphone nodig moeten hebben om toegang te krijgen tot je account.

4. Betrouwbare beveiligingssoftware gebruiken

U moet ook een antivirusprogramma gebruiken met realtime bescherming, ingebouwde antiphishingmodules en automatische updates wanneer die beschikbaar zijn. Om u te beschermen tegen brute-force aanvallen, moet u ervoor zorgen dat de software al het inkomende en uitgaande netwerkverkeer controleert op tekenen van een mogelijke aanval. Het kan verdere pogingen van specifieke IP-adressen of malwarehandtekeningen op de zwarte lijst zetten als het verdachte activiteit detecteert.

5. Klik niet op verdachte linkjes

Klik niet op links die u van onbekende bronnen ontvangt. Dergelijke e-mails bevatten meestal een koppeling naar een nepwebsite die uw gevoelige informatie zal stelen. Zelfs als een link afkomstig lijkt te zijn van een betrouwbare bron, klik er dan nooit op tenzij u er volledig zeker van bent dat het veilig is om dit te doen.

6. BIOS-wachtwoorden wijzigen

Als u een laptop of desktopcomputer hebt die gebruikmaakt van USB-opslag, is het sterk aanbevolen dat u BIOS-wachtwoordbeveiliging inschakelt. Dit zorgt ervoor dat niemand vanaf USB kan booten en het besturingssysteem kan omzeilen. Om een BIOS-wachtwoord in te stellen, gaat u naar “Beveiliging”, “Wachtwoord”, en voert u het gewenste wachtwoord in.

7.  Back-up maken van uw gegevens

Maak een back-up van uw belangrijke bestanden en mappen op een veilige opslagruimte. Dit zorgt ervoor dat, zelfs als hackers de inhoud van uw harde schijf compromitteren, het voor u gemakkelijker zal zijn om uw activiteiten opnieuw op te starten, aangezien u uw back-up(s) later opnieuw kunt laden.

8. Voorzichtig gebruik van openbare computers

Hoewel dit een algemene beveiligingstip is, is het toch de moeite waard om hier te vermelden. Openbare computers worden blootgesteld aan veel verschillende mensen, dus ze kunnen kwetsbaar zijn voor hacking of andere soorten aanvallen. We raden u ten zeerste af om een openbare computer te gebruiken voor online bankieren, winkelen of andere activiteiten waarbij u gevoelige informatie zoals wachtwoorden moet invoeren.

FAQs

1. Waarom voeren hackers Brute Force-aanvallen uit?

Ze willen toegang krijgen tot waardevolle informatie en bronnen door in te breken in websites, netwerken en e-mailaccounts. Het belangrijkste doel is om informatie te stelen, malware te plaatsen en/of gebruikers te bespioneren.

2. Waar staat “Brute Force” voor?

De term komt van “brute kracht”, wat verwijst naar het proberen van elke mogelijke combinatie totdat de juiste is gevonden.

3. Kunnen hackers programma’s ontwikkelen om hen te helpen met Brute Force aanvallen?

Ja, dat kan! Hackers gebruiken gespecialiseerde software om duizenden wachtwoorden per minuut te proberen. In sommige gevallen kopen hackers accounts van bedrijven en gebruikers die gehackt zijn.

4. Wat kunt u doen om uzelf te beschermen tegen brute krachtaanvallen?

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om uzelf tegen dergelijke aanvallen te beschermen. Ten eerste moet u uw computer en andere apparaten beveiligen door betrouwbare beveiligingssoftware te installeren. U moet ook uw wachtwoorden regelmatig wijzigen, langere wachtwoorden met willekeurige tekens gebruiken en twee-factorauthenticatie inschakelen. Ten slotte kunt u zichzelf beschermen door een veilig besturingssysteem te gebruiken en ervoor te zorgen dat het BIOS is beveiligd met een wachtwoord.

Conclusie

Zoals u kunt zien, zijn brute-force aanvallen behoorlijk gevaarlijk en geraffineerd. Het beste wat u kunt doen om uzelf tegen dergelijke aanvallen te beschermen is voorzichtig zijn wanneer u online bent. Installeer ook betrouwbare beveiligingssoftware op al uw apparaten. Zorg er ook voor dat uw besturingssysteem en toepassingen altijd zijn bijgewerkt en klik niet op verdachte koppelingen. Als u deze tips opvolgt, kunt u veilig blijven voor allerlei online bedreigingen, waaronder brute-force-aanvallen.