Als eigenaar van een website moet u rekening houden met allerlei soorten aanvallen waarvoor u kwetsbaar bent. Dit omvat ook DDOS-aanvallen. Je kunt DDOS-aanvallen een van de grofste soorten aanvallen noemen. Omdat deze aanvallen krachtig zijn, is het ook vrij moeilijk om ze te stoppen. Daarom moet je een goed begrip hebben van DDOS-aanvallen en hoe je er vanaf kunt blijven.

Wat is een DDOS-aanval precies?

Bij een DDOS-aanval, ook wel Denial of Service-aanval genoemd, zal de aanvaller de servers of het netwerk van het slachtoffer overspoelen door een boost in internetverkeer. Als u het slachtoffer bent, zal uw netwerk overweldigd worden door het aantal verzoeken dat op uw pad komt. Dit zal de services aanzienlijk vertragen. Deze verzoeken kunnen uw website zelfs offline halen. Als dat gebeurt, heeft geen enkele gebruiker van uw website er toegang toe.

Het is een van de minst geavanceerde soorten cyberaanvallen. Het kan echter de dagelijkse activiteiten van een bedrijf aanzienlijk verstoren. We kunnen vaak zien hoe tal van digitale diensten en websites offline gaan door DDOS-aanvallen. Sommige websites kunnen na enkele seconden weer online komen. Er zijn echter situaties waarin bepaalde websites na een DDOS-aanval gedwongen worden vele weken offline te blijven.

Hoe werken DDOS-aanvallen?

Voordat u leert hoe u uw website kunt beschermen tegen DDOS-aanvallen, moet u een goed begrip hebben van hoe een dergelijke aanval precies werkt. De DDOS-aanvallen vinden plaats via een netwerk dat honderden of duizenden machines bevat die met elkaar zijn verbonden. Deze machines kunnen laptops, desktops, servers en zelfs IoT-apparaten zijn. De aanvaller heeft volledige toegang tot al deze apparaten. Daarom kan de aanvaller ze effectief gebruiken om de DDOS-aanval uit te voeren.

In de meeste gevallen zijn de aanvallers niet de eigenaar van deze aanvallen. Ze krijgen via malware-aanvallen de apparaten van andere mensen in handen. Door een malware aanval is het voor hen mogelijk om de standaard referenties voor logins te bemachtigen. Ze hebben dan toegang tot de apparaten om DDOS-aanvallen uit te voeren.

Wanneer een apparaat wordt ‘gekraakt’ door een aanvaller, wordt het een onderdeel van het botnet. Botnet verwijst hier naar de groep machines waarover de aanvaller de volledige controle heeft. Door een botnet te gebruiken, is het voor een aanvaller mogelijk om verschillende kwaadaardige activiteiten uit te voeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om malware, ransomware, phishingmails en nog veel meer te verspreiden.

Verschillende soorten DDOS-aanvallen

Er zijn veel verschillende soorten DDOS-aanvallen. Hier zijn drie van de meest prominente soorten DDOS-aanvallen die je ter wereld kunt zien.

1. Protocol Aanvallen

Protocol DDOS-aanval zijn in staat om de verbinding tabellen te beschadigen die bestaan ​​in de netwerkgebieden waar de netwerkverbindingen worden geverifieerd. Dit wordt gedaan door verkeerd geïnformeerde en langzame pings te verzenden. Bovendien is het zelfs mogelijk om deelpakketten te gebruiken voor het uitvoeren van een dergelijke aanval. Dit soort aanvallen kan geheugenbuffers creëren in het doelsysteem of de website. Hierdoor kan het uiteindelijk crashen.

2. Applicatielaag aanvallen

Applicatielaag DDOS-aanvallen zijn behoorlijk populair. Deze aanvallen zijn voornamelijk gericht op het sturen van direct websiteverkeer naar een website. Deze aanvallen zijn echter niet gemakkelijk te bestrijden. Dat komt omdat deze aanvallen meestal alleen plaatsvinden vanaf een klein aantal apparaten. In de meeste gevallen kan het een enkele computer zijn.

3. Volumetrische aanvallen

Het meest populaire type DDOS-aanval is de volumetrische aanval. Dit is waar een overvloed aan valse gegevens naar de doel website of het systeem wordt gestuurd. Deze bots zullen alle poorten overspoelen met gegevens. Daarom zal de server worden overweldigd door een groot aantal verzoeken. Dit kan het systeem uiteindelijk vertragen of offline halen.

Hoe DDOS-aanvallen te voorkomen

Wees niet ongerust. Want er zijn manieren om DDOS-aanvallen onder controle te kunnen houden. Hier zijn enkele van de meest effectieve tips die u kunt volgen om de negatieve gevolgen te voorkomen die kunnen optreden bij een DDOS-aanval.

A. Ontwikkel een goed responsplan

Je moet uitgerust zijn met een goed actieplan voor DDOS-aanvallen. Wanneer u het slachtoffer wordt van een DDOS-aanval, hoeft u alleen maar het responsplan te gebruiken en uit te voeren. Dat komt omdat het responsplan informatie bevat over alle stappen die u moet nemen nadat u het slachtoffer bent geworden van een DDOS-aanval. U hoeft alleen maar het plan te volgen en u zult snel actie kunnen ondernemen om de negatieve gevolgen die op uw pad zouden komen te boven te komen.

B. Beveilig de netwerkinfrastructuur

Het is ook mogelijk om de algehele netwerk infrastructuur te beveiligen en de kans om door een DDOS-aanval te worden getroffen te minimaliseren. Dit is waar u zich meer moet concentreren op de implementatie van systemen voor bedreigingsbeheer. Ze omvatten inhoudsfiltering, antispam, VPN, gecombineerde firewall, taakverdeling en andere gerelateerde systemen. Ze zullen in staat zijn om samen te werken en de grootst mogelijke bescherming te bieden aan uw website tijdens een DDOS-aanval. Dat komt omdat ze in staat zullen zijn om de inconsistenties in het verkeer effectief te achterhalen.

C. Vergeet de basis netwerkbeveiliging niet

De meeste mensen die het slachtoffer worden van DDOS-aanvallen zijn degenen die de basis netwerkbeveiliging negeren. U moet zich bezighouden met sterke beveiliging praktijken, die u altijd kunnen helpen om de bedrijfsnetwerken te beschermen. Zo moet u bijvoorbeeld complexe wachtwoorden gebruiken voor de systemen en ze ook regelmatig updaten. Bovendien moet u firewalls implementeren, die slechts beperkt extern verkeer toelaten. Alhoewel dit niet direct helpt om DDOS-aanvallen te voorkomen, kunnen ze u een solide basisbeveiliging bieden.