Wat is een statische website? Die vraag horen wij vaak als wij deze optie aan onze klanten voorleggen. Als u voor een veilige website kiest, dan zijn statische websites doorgaans de beste keus. Waarom? Dat leest u in dit artikel!

U kunt websites indelen in twee verschillende soorten, namelijk: statische websites en dynamische websites. Statische websites zijn degenen die een vaste interface leveren. De inhoud van een statische website verandert niet en biedt dezelfde inhoud voor al zijn bezoekers. Ze zijn meestal ontwikkeld met HTML. Dynamische websites bieden echter dynamische inhoud. Ze kunnen verschillende inhoud aan de gebruikers leveren, samen met interactieve ervaringen. Voor de ontwikkeling van deze dynamische websites worden geavanceerde programmeertalen gebruikt.

Wat is een statische website precies?

Volgens de definitie van Wikipedia tref je bij een statische website stationaire of platte pagina’s. Webpagina’s die gebruikers kunnen zien, worden op precies dezelfde manier op de server opgeslagen. Inhoud op een dynamische website wordt echter gegenereerd via een webapplicatie. Dit is de reden waarom een ​​statische website dezelfde informatie toont voor alle gebruikers.

Achter statische websites vind je een vaste code. Er vinden geen wijzigingen plaats op de website, tenzij een ontwikkelaar doorgaat en wijzigingen aanbrengt in de code. Het zal fungeren als een brochure voor een bedrijf. Een brochure biedt te allen tijde vaste inhoud aan de gebruikers. Dit geldt ook voor een statische website. Het heeft niet de mogelijkheid om te veranderen op basis van gebruikersacties. Als u de inhoud wilt wijzigen, moet u wijzigingen aanbrengen. Dat is de reden waarom sommige mensen statische websites zelfs brochure-websites noemen.

Een statische website is het meest basale type website dat u kunt maken. Dat komt omdat u niet door hoeft te gaan met verwerkingen aan de serverzijde om de ontwikkeling van de statische website te voltooien. U hoeft zich alleen maar te concentreren op ontwikkelingen aan de klantzijde. Daarom kunt u zelfs een eenvoudige online webontwikkelingstool gebruiken om er ook een te maken.
De programmeertalen aan de clientzijde die u kunt gebruiken voor de ontwikkeling van een statische website, zijn JavaScript, CSS en HTML. Er zijn echter gevallen waarin sommige webontwikkelaars ook talen zoals PHP gebruiken voor de ontwikkeling van statische websites.

Voordelen van een statische website

Er zijn tal van voordelen die een statische website voor u kan opleveren. Laten we eens kijken naar enkele van de meest prominente voordelen ervan:

U kunt de website gemakkelijk hosten

Uw statische website heeft eenvoudige HTML-bestanden. Daarom hoeft u zich tijdens het hosten van uw website geen zorgen te maken over ingewikkelde zaken. U kunt zelfs kiezen voor een eenvoudig gedeeld hostingplan en de website hosten. De website heeft slechts beperkte opslagruimte op een host nodig. Dit zal u helpen geld te besparen op hosting. U hoeft alleen maar een webhost te vinden, uw statische website op te slaan en deze beschikbaar te maken voor de bezoekers. Het proces van het hosten van een statische website op een server duurt slechts enkele minuten.

U kunt de laadsnelheid van uw website gemakkelijk verbeteren

Het is essentieel voor elke website om de snelst mogelijke laadsnelheid aan de bezoekers te leveren. Als dit niet het geval is, kunt u niet de perfecte gebruikerservaring bieden waar al uw bezoekers naar uitkijken. Volgens onderzoeken is vastgesteld dat een statische website meestal 10 keer sneller wordt geladen in vergelijking met een dynamische website. Dit komt voornamelijk doordat u geen verwerking aan de serverzijde vindt achter een statische website. De webhostingserver zal alleen een kopie van de website aan de gebruikers verstrekken zoals deze is. Als u een betrouwbare webhostingprovider kunt kiezen, kunt u uw website binnen een seconde aan bezoekers leveren. Volgens een onderzoek van Kissmetrics werd vastgesteld dat ongeveer 47% van de internetgebruikers verwacht dat websites binnen slechts twee seconden worden geladen. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 40% van de bezoekers de website verlaat als de website niet binnen drie seconden laadt. Als uw website veel tijd nodig heeft om te laden, verhoogt u uiteindelijk uw bouncepercentages. Dit kan ook een negatieve invloed hebben op uw SEO-inspanningen. Als u op zoek bent naar een handige methode om het verlatingspercentage te verminderen en het webverkeer te vergroten, is een statische website wellicht wat voor u. Daarnaast zal het dus ook veel bijdragen aan de gebruikerservaring die u levert.

Statische websites zijn betrouwbaarder

Als u zich zorgen maakt over de betrouwbaarheid van uw website, zijn statische websites een aanrader. Tijdens het browsen door verschillende websites heeft u vast weleens fouten gezien. Het kan frustrerend zijn om een ​​dergelijke fout te zien bij het laden van een webpagina. In de meeste gevallen treden deze fouten op vanwege technische problemen in databaseverbindingen. U hoeft geen database aan te sluiten op uw statische website. Uw statische website heeft slechts enkele eenvoudige HTML-bestanden. Daarom kunt u het gemakkelijk hosten. Het is zelfs mogelijk om een ​​Content Delivery Network (CDN) op uw statische website aan te sluiten en verschillende kopieën van de website op meerdere servers over de hele wereld te laten opslaan. Als u het eenmaal doet, kunt u ervoor zorgen dat uw website te allen tijde voor de bezoekers wordt geladen.

U kunt de beveiliging van uw website eenvoudig verbeteren

We zien vaak nieuws over websites die worden gehackt. Dit is iets dat u niet mag negeren. U moet zich bewust blijven van de bedreigingen waarmee u wordt geconfronteerd. U kunt de beveiliging van uw website echter gemakkelijk verbeteren door deze statisch te houden. Op een statische website zie je geen tussenpersoon. Met andere woorden, er is geen database op een statische website, geen dynamische software of plug-ins die op de website zijn aangesloten of de dreiging om met code-injectie te eindigen. Een van de beste dingen aan het hebben van een statische website is dat u zich niet hoeft te concentreren op regelmatig onderhoud. U kunt het gewoon hosten en vergeten. Er zijn geen updates of patches waar u zich zorgen over hoeft te maken op uw statische website.

Statische websites zijn schaalbaar

Een ander voordeel dat u kunt ervaren door een statische website te hebben, is schaalbaarheid. U zult niet zomaar een dynamische website kunnen hosten en deze vergeten. Wanneer uw bedrijf populairder wordt, zal het verkeer dat naar uw website komt, ook toenemen. Dit kan complicaties veroorzaken. Het afhandelen van verkeer op een dynamische website kan namelijk ingewikkeld zijn. Om het toenemende verkeer naar uw statische website op te vangen, hoeft u alleen maar de bandbreedte te vergroten.

Tot slot

Zoals u kunt zien, kan een statische website u tal van voordelen bieden. Vanwege deze voordelen kunnen we een trend zien waarbij mensen terugkeren naar statische websites. Als een statische website in staat is om aan uw eisen te voldoen, hoeft u uw leven niet ingewikkelder te maken door voor een dynamische website te gaan. Naast beveiliging kunnen wij uw website scannen op laadsnelheid. Neem contact met ons op voor meer informatie.