Voor velen is het een dagelijks voorkomend iets: spam. Helaas is het een wijdverspreid probleem en een zeer lucratieve manier voor aanvallers en marketeers om mensen te bereiken. Maar wat is spam precies en is het veilig om te openen? In dit artikel beantwoorden wij die vragen.

Wat is spam?

Het antwoord op de vraag “Wat is spam?” is eenvoudig. Spam wordt gedefinieerd als ongewenste, ongevraagde digitale communicatie die in grote hoeveelheden wordt verzonden. Hoewel e-mail de meest voorkomende vorm van spam is, kan spam ook worden verstuurd via bijvoorbeeld tekstberichten of sociale media. Het omvat vaak advertenties, oplichting, phishing-pogingen of andere schadelijke inhoud.

Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van spam:

 • E-mailspam: Dit is misschien wel de meest bekende vorm van spam. Het gaat om het massaal verspreiden van ongewenste e-mails, vaak met promotieberichten, dubieuze aanbiedingen of schadelijke links en bijlagen.
 • SMS-spam: Spam via tekstberichten komt steeds vaker voor. Gebruikers kunnen ongevraagde marketingberichten, meldingen van wedstrijden of frauduleuze aanbiedingen ontvangen, meestal in grote aantallen.
 • Spam op sociale media: Ook sociale media platforms zijn niet immuun voor spam. Gebruikers kunnen te maken krijgen met valse accounts, spamreacties, misleidende links of ongevraagde berichten die producten of diensten promoten.

De negatieve impact van spam

Spam brengt talrijke uitdagingen en negatieve gevolgen met zich mee voor zowel individuen als bedrijven:

 1. Verlies van productiviteit: Spam verspilt kostbare tijd en middelen, omdat individuen en werknemers door een stroom van ongewenste berichten moeten gaan om legitieme berichten te vinden.
 2. Schending van privacy: Spam heeft vaak als doel persoonlijke informatie te verzamelen voor kwaadwillige doeleinden, wat risico’s met zich meebrengt voor de privacy en beveiliging van individuen.
 3. Financiële oplichting: Veel spamberichten proberen individuen te misleiden om gevoelige financiële informatie vrij te geven, wat kan leiden tot identiteitsdiefstal, fraude of financieel verlies.
 4. Schade aan reputatie: Bedrijven die onbewust spam verspreiden of slachtoffer worden van spamgerelateerde aanvallen kunnen reputatieschade oplopen, waardoor het vertrouwen van klanten en de geloofwaardigheid van het merk worden ondermijnd.
 5. Netwerkcongestie: De grote hoeveelheid spam kan e-mailservers, netwerken en communicatieplatforms overbelasten, wat invloed heeft op de algehele prestaties en betrouwbaarheid.

Waarom wordt spam verstuurd?

Door de aard van spam, de verschillende vormen en de drijfveren erachter te begrijpen, kunnen individuen en bedrijven zich beter beschermen en effectieve strategieën ontwikkelen om dit wijdverspreide probleem te bestrijden. Verschillende percentages zijn bekend, maar het lijkt erop dat 85% van al het e-mailverkeer spam is. Slechts 15% is legitieme communicatie. Ondanks het feit dat er een afname lijkt te zijn, blijft het percentage extreem hoog.

Hoewel spammers mailinglijsten kunnen kopen, zoeken ze waarschijnlijk het internet af naar publiekelijk beschikbare e-mailadressen. Ze kunnen ook hun eigen contactlijsten maken door namen en domeinen te combineren, bijvoorbeeld [email protected] of [email protected]. Spam wordt verstuurd om verschillende redenen, de belangrijkste redenen worden hieronder genoemd:

 1. Financieel gewin: Veel spammers houden zich bezig met illegale activiteiten om winst te genereren via frauduleuze schema’s, misleidende advertenties of de verspreiding van malware.
 2. Gevoelige informatie: Sommige spammers proberen persoonlijke en financiële informatie te verzamelen die kan worden misbruikt voor identiteitsdiefstal of verkocht op de zwarte markt.
 3. Kwaadwillige bedoelingen: Bepaalde spammers proberen malware, virussen of andere schadelijke software te verspreiden die systemen kunnen compromitteren of gevoelige gegevens kunnen stelen.
 4. Marketing en promotie: Sommige individuen of organisaties maken gebruik van spamming als middel om een groot publiek te bereiken met ongevraagde marketingberichten, vaak voorbijgaand aan wettelijke en ethische grenzen.

Een nieuwe vorm van spam

Met de opkomst van sociale media hebben we als samenleving te maken gekregen met een ‘nieuw type’ van intimidatie: sociale media spam. Sociale media platforms zijn vruchtbare plekken geworden voor spammers die gebruikers willen uitbuiten. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van sociale media spam:

 • Valse accounts: Spammers creëren valse accounts, vaak met gestolen identiteiten of geautomatiseerde bots, om spamberichten te verspreiden, frauduleuze activiteiten uit te voeren of misinformatie te verspreiden.
 • Spamreacties: Sociale media berichten en reacties zijn belangrijke doelwitten voor spammers die producten, diensten of links willen promoten. Deze reacties kunnen misleidende informatie of frauduleuze aanbiedingen bevatten.
 • Misleidende inhoud: Spammers kunnen inhoud delen op sociale media platforms die bedoeld is om gebruikers te misleiden. Dit omvat clickbait-koppen, valse nieuwsverhalen of sensationele informatie die bedoeld is om aandacht te trekken en verkeer te genereren.

Veelgestelde vragen

Is spam hetzelfde als phishing?

Omdat spammers vertrouwen op volume, produceren en verzenden ze dezelfde boodschap naar iedereen op hun contactenlijst, in de hoop dat iemand erop zal klikken. De inhoud van spam e-mails is vaak een advertentie voor een product of dienst met de contactgegevens van de ontvanger om een aankoop te doen. Dit kan zijn voor een legitiem product of dienst, maar wanneer dit niet het geval is, kan het een phishing-aanval zijn. Dus een spam bericht is niet per se een phishing-aanval. Aan de andere kant is phishing een vorm van spam, maar dan met kwaadwillige bedoelingen.

Hoe beïnvloedt spam mij?

Spam is een ramp. Elke dag worden er zo’n 62 miljard spam e-mails verstuurd. Spam is vervelend en verstopt inboxen. Het verbruikt bandbreedte, veroorzaakt vertragingen op servers en gebruikt ruimte op harde schijven en in het geheugen. Spam is een onvermijdelijk onderdeel van het dagelijks leven. Het vermindert ook de productiviteit van medewerkers omdat ze berichten moeten lezen, evalueren en verwijderen. Spam e-mails kunnen gevaarlijk zijn omdat het openen ervan, klikken op links of downloaden van bestanden je apparaat kan infecteren met een virus of andere vormen van malware.

Is het veilig?

E-mail is een van de eenvoudigste en meest praktische methoden om informatie en gegevens uit te wisselen. Toch is het niet ongewoon om materiaal of e-mails met potentieel gevaarlijke bijlagen of dubieuze opmerkingen te ontvangen. Hoewel sommige spam e-mails nuttig kunnen zijn, zoals e-mails die voor commerciële doeleinden worden verstuurd, zijn andere gevaarlijk en proberen ze je schade toe te brengen.
Het openen van spam is niet per se onveilig. E-mails zijn in wezen tekst- of HTML-gebaseerde documenten (webpagina’s). Het openen van een e-mail zou veilig moeten zijn op dat vlak. Zelfs als je op een link klikt of reageert, hoeft er niet per se iets mis te zijn. Het hangt puur af van het doel van de aanvaller.

Train uw medewerkers in het herkennen van spam- en phishing-e-mails via awareness training op het gebied van cyber security.