Home » Blog » 5 Tips voor een beter cyberbewustzijn van uw werknemers

Met de toename van cyberaanvallen is het hoog tijd voor bedrijven om hun medewerkers bewust te maken van de risico’s en gevaren. Jaarlijkse security awareness trainingen is de eerste stap naar een effectieve verdedigingsstrategie. Kennis van cyberbeveiliging is noodzakelijk, ongeacht de bedrijfstak. Elk bedrijf waar met een computer en internetverbinding wordt gewerkt, kan ten prooi vallen aan een cyberaanval.

In dit artikel leest u vijf handige tips die u direct kunt toepassen om meer cyber bewustzijn bij uw werknemers te creëren.

1. Maak cybersecurity uitdagend

Zorg dat cybersecurity iets uitdagends is. Dit kan je bewerkstelligen door middel van spelvormen, wedstrijden en andere activiteiten die zorgen voor inclusiviteit van de medewerkers. Niemand zit te wachten op jaarlijks saaie meetings waarin de gevaren in een urenlange sessie eindeloos worden toegelicht.  

2. Creëer een positieve cultuur

Cybersecurity moet geen zaak zijn van restricties. Regelmatig zien wij organisaties waarbij enkel implementatie plaatsvindt van beperkingen. Zo mogen bepaalde websites niet bezocht worden, zijn diverse systemen en functies geblokkeerd en heeft het maken van de foute beslissing soms nare gevolgen. Het is belangrijk dat iedereen binnen de organisatie zich veilig voelt om vragen te stellen. 

3. Zorg voor veilige wachtwoorden

Volgens de richtlijnen moeten wachtwoorden en wachtzinnen ten minste acht tekens bevatten, bestaande uit numerieke en alfabetische tekens. Met het gebruik van unieke tekens en hoofdletters en kleine letters kan de veiligheid van wachtwoorden worden vergroot. Wees voorzichtig met het gebruik van standaardtermen, zelfstandige naamwoorden en datums. Wachtwoorden moeten om de 90 dagen worden bijgewerkt en mogen niet worden hergebruikt. Zorg ook dat uw wachtwoord niet voorkomt in de database van meest gebruikte wachtwoorden.

4. Phishing simulaties

Phishing is een veel voorkomende tactiek die hackers gebruiken om bedrijven aan te vallen. Door uw werknemers te leren hoe ze phishing-pogingen kunnen herkennen, kunt u een succesvolle aanval voorkomen. Phishing-e-mails lijken vaak legitiem. Men doet zich vaak voor als iets wat werknemers verwachten, zoals een e-mail voor het opnieuw instellen van een wachtwoord, een HR-bericht of een leveringsbevestiging. Door middel van phishing simulaties kunt u de kennis en alertheid van uw werknemers in de praktijk testen.

5. Cyber security trainingsprogramma

Werknemers moeten weten hoe ze beveiligingsrisico’s kunnen herkennen. Als medewerkers weten hoe zij snel kunnen reageren op een cyberbeveiligingsincident kan dit helpen bij het beperken van de schade. Werknemers die begrijpen wat de gevolgen van een cyberaanval op hun bedrijf zijn, zijn eerder geneigd om de cyberbeveiliging te verbeteren. 

Een continue cyber security awareness trainingsprogramma is een uitstekende aanpak om dit te doen. Cyber security training is nodig voor alle werknemers. Ook voor managers en IT-specialisten. Voor nieuwe werknemers zou dit programma deel moeten uitmaken van het inwerkproces. De trainingen moet men op continue basis volgen, zodat er een veiligheidscultuur ontstaat.

Een cyberveilige cultuur overtreft sporadische security awareness training. Onze uitgebreide trainingsprogramma’s helpen bedrijven over de hele wereld om zich te beschermen tegen de steeds groeiende cyber aanvallen. Onze trainingen worden regelmatig bijgewerkt om gelijke tred te houden met de voortdurend veranderende technologie. Omdat er dagelijks steeds nieuwe technologieën opduiken, bedenken de cybercriminelen ook steeds nieuwe aanvalstechnieken. Maar daar heeft u geen last van, want wij houden deze innovaties scherp in de gaten en passen onze trainingsprogramma’s dienovereenkomstig aan.