Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft ongetwijfeld vele deuren geopend op het gebied van innovatie en efficiëntie. Echter, met zijn kracht en potentieel komen er ook belangrijke risico’s en bedreigingen mee, met name op het gebied van cybersecurity. In deze blogpost bespreken we de mogelijke dreigingen van AI voor de cyberveiligheid van kleine en middelgrote ondernemingen in de komende 5 jaar.

Wat is Artificial Intelligence (AI)?

AI, of kunstmatige intelligentie, is een gebied binnen de informatica dat zich richt op het creëren van slimme machines die denken en leren zoals mensen. Het is als het bouwen van een robot of een computerprogramma dat in staat is om taken uit te voeren die normaal menselijk denkvermogen vereisen, zoals het oplossen van puzzels, het begrijpen van taal, of het herkennen van patronen.

Stel je voor dat je een robot hebt die je kan helpen bij het opruimen van je kamer, of een telefoonapplicatie die kan chatten en reageren zoals een echte vriend. Dat zijn enkele van de dingen die mogelijk zijn dankzij AI.

Dus, in eenvoudige termen, AI is een manier om machines, robots of software ‘slim’ te maken zodat ze taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken alleen mensen kunnen doen. Het is een spannend en snel groeiend gebied dat veel mogelijkheden biedt voor de toekomst.

De bedreigingen van AI voor bedrijven

Geautomatiseerde Cyberaanvallen

AI-technologie kan door cybercriminelen worden gebruikt om meer geavanceerde en geautomatiseerde cyberaanvallen uit te voeren. Het stelt hen in staat om snel kwetsbaarheden te identificeren en te exploiteren, en om op grotere schaal aanvallen uit te voeren. Er bestaat zelfs al zoiets als ‘ransomware as a service‘. Dit is een dienst die je kunt afnemen om vervolgens ransomware te verspreiden.

Deepfakes en misinformatie

AI kan worden gebruikt om realistische ‘deepfakes‘ te creëren. Dit zijn nepvideo’s of audio die echte personen lijken weer te geven. Dit kan leiden tot reputatieschade, misleiding en financiële fraude.

AI-gebaseerde sociale engineering aanvallen

AI kan ook worden gebruikt om zeer overtuigende phishing-aanvallen en andere vormen van sociale manipulatie uit te voeren, waardoor het risico voor kleine en middelgrote bedrijven toeneemt. Phishing mails zijn in perfect Nederlands geschreven en lijken zeer overtuigend. Het wordt zodoende een stuk moeilijker voor de doorsnee mens om een phishing mail te herkennen.

De Impact op MKB-bedrijven

Kleine en middelgrote ondernemingen kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor deze dreigingen, gezien hun beperkte middelen voor cyberbeveiliging. Zij zijn daarom steeds vaker een doelwit van cybercriminelen die gebruik maken van AI.

Wat u kunt doen

Met de toenemende dreigingen in het online landschap is het belangrijk dat u zich als bedrijf hier tegen wapent. De volgende aandachtspunten kunt u in uw voordeel gebruiken:

  • Gebruik AI in uw voordeel: Net zoals AI kan worden gebruikt om cyberaanvallen uit te voeren, kan het ook worden ingezet om deze aanvallen te bestrijden. AI kan grote hoeveelheden gegevens analyseren om abnormale patronen te identificeren die kunnen wijzen op een cyberaanval. Het kan ook helpen bij het voorspellen en proactief reageren op toekomstige dreigingen.
  • Investeer in training: Zorg ervoor dat alle medewerkers de basisbeginselen van cyberbeveiliging begrijpen. Dit omvat awareness training, het belang van sterke wachtwoorden en het herkennen van verdachte activiteiten.
  • Software updates: Veel cyberaanvallen maken gebruik van bekende beveiligingslekken in software. Door ervoor te zorgen dat alle software up-to-date is, kunnen bedrijven deze aanvalspunten minimaliseren.
  • Multi-Factor authenticatie: Multi-factor authenticatie biedt een extra beveiligingslaag die kan helpen om ongeautoriseerde toegang tot bedrijfssystemen te voorkomen.
  • Back-ups: Regelmatige back-ups van cruciale gegevens kunnen helpen om de schade te beperken als er een succesvolle aanval plaatsvindt.