De afgelopen jaren heeft de wereld een ongekende verschuiving waargenomen in de manier waarop we werken. Mede gedreven door technologische vooruitgang en onverwachte gebeurtenissen zoals pandemieën, is thuiswerken een nieuwe norm geworden voor veel professionals. Maar in veel gevallen is er nauwelijks sprake van veilig thuiswerken.

Naast de voordelen, zoals flexibiliteit en verminderde reistijd, brengt deze manier van werken ook uitdagingen met zich mee. Één van de belangrijkste daarvan is veiligheid. Het beschermen van onze data, apparatuur en mentale welzijn is nu crucialer dan ooit. Bedrijven komen zodoende ook steeds vaker bij ons langs met de vraag: Veilig thuiswerken, hoe doe je dat?

Risico’s van thuiswerken

Terwijl thuiswerken tal van voordelen biedt, zoals flexibiliteit en het vermijden van dagelijkse woon-werkverkeer, brengt het ook een reeks unieke risico’s met zich mee. In de vertrouwde omgeving van ons eigen huis kunnen we soms vergeten dat digitale dreigingen en fysieke risico’s nog steeds op de loer liggen. Vanuit een security oogpunt zijn de volgende risico’s van belang:

Cyberdreigingen

  • Phishing-aanvallen: Dit zijn misleidende e-mails of berichten die erop gericht zijn om gebruikers te laten klikken op schadelijke links of persoonlijke informatie te onthullen. Door thuis te werken, zonder de directe steun van IT-afdelingen, kunnen werknemers vatbaarder zijn voor deze aanvallen.
  • Malware en ransomware: Dit zijn kwaadaardige softwaretypes die bedoeld zijn om systemen te infecteren of gegevens te gijzelen in ruil voor losgeld. De apparaten die we thuis gebruiken, zijn vaak minder goed beveiligd dan bedrijfsapparaten, waardoor ze een gemakkelijker doelwit zijn.
  • Onbeveiligde wifi-netwerken: Thuisnetwerken zijn vaak minder beveiligd dan bedrijfsnetwerken. Dit betekent dat gevoelige informatie die via deze netwerken wordt verzonden, kan worden onderschept door kwaadwillenden.
  • Social media: Op platformen zoals Facebook en LinkedIn worden regelmatig linkjes geplaatst. In hoeverre bent u zich er van bewust dat deze schadelijk kunnen zijn? Social media en cyber security is voor velen een onbekend terrein.
  • Nieuwe ontwikkelingen: Aanvallen van criminelen worden steeds complexer en inventiever. Zeker met de komst van AI zijn er meer risico’s op het gebied van cyber security. Zo is er vandaag de dag ook aandacht voor de ontwikkeling van het fenomeen ‘voice cloning‘.

Fysieke risico’s

  • Inbraak en diefstal van apparatuur: Thuisomgevingen zijn vaak minder beveiligd dan kantooromgevingen. Dit verhoogt het risico op inbraak en diefstal van waardevolle werkapparatuur, zoals laptops of mobiele apparaten.
  • Privacyproblemen door het delen van gevoelige informatie: Thuiswerken in een gedeelde ruimte kan ertoe leiden dat vertrouwelijke informatie per ongeluk wordt gezien of gehoord door familieleden of huisgenoten. Dit kan leiden tot onbedoelde verspreiding van gevoelige bedrijfsinformatie.

Tips voor veilig thuiswerken

Hoewel de comfortabele omgeving van ons huis een gevoel van veiligheid kan bieden, mogen we niet vergeten dat de digitale wereld vol valkuilen zit. Gelukkig kunnen met de juiste kennis en tools deze uitdagingen worden aangepakt.

Sterke wachtwoorden

In de digitale wereld van vandaag fungeren wachtwoorden als de eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang. Daarom is het van vitaal belang dat we deze goed kiezen en beheren als basis voor veilig thuiswerken.

  • Gebruik van wachtwoordmanagers: Deze tools zijn niet alleen handig om je talloze wachtwoorden te onthouden, maar ze zijn ook ontworpen om extreem sterke wachtwoorden voor je te genereren en veilig op te slaan. Door automatische invulfuncties verminderen ze bovendien de kans op phishing, omdat ze alleen inloggegevens invullen op legitieme websites.
  • Regelmatige vernieuwing: Net zoals je je tandenborstel om de zoveel tijd vervangt, is het belangrijk om je wachtwoorden regelmatig te vernieuwen. Dit beperkt de schade als een wachtwoord ooit wordt gelekt.
  • Vermijd hergebruik: Vermijd het hergebruik van wachtwoorden. Zo beperk je de schade die een crimineel kan aanrichten wanneer toch één van je wachtwoorden in hun bezit komt.

Lees meer tips in ons artikel veilig omgaan met wachtwoorden.

Veilige internetverbindingen

Zelfs met een sterk wachtwoord is het essentieel om ervoor te zorgen dat je verbinding zelf veilig is.

  • Het belang van VPNs: VPN staat voor Virtual Private Network. Door een VPN te gebruiken, versleutel je je internetverbinding, waardoor je data wordt beschermd tegen nieuwsgierige blikken, of je nu op je thuisnetwerk zit of op een openbaar wifi-netwerk. Alhoewel wij dit laatste altijd afraden om te gebruiken.
  • Veilig instellen van je thuisnetwerk: Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat je router is beveiligd met een sterk wachtwoord en dat je regelmatig firmware-updates uitvoert. Oudere firmware kan bekende beveiligingslekken hebben die door kwaadwillenden kunnen worden uitgebuit. Zorg er dan ook voor dat je apparatuur die verbonden is met het internet, geen gebruik meer maken van hun standaard wachtwoorden.

Lees meer tips in ons artikel: veilig online werken.

Bescherming tegen Malware

Malware, ofwel gijzelsoftware, kan stiekem je apparaat infecteren en je gegevens stelen of beschadigen.

  • Regelmatige updates: Fabrikanten brengen regelmatig updates uit voor besturingssystemen en software om beveiligingslekken te dichten. Het is belangrijk om deze updates niet te negeren en ze zo snel mogelijk te installeren.
  • Betrouwbare antivirusprogramma’s: Een goede antivirus scant je apparaat op bekende bedreigingen en biedt real-time bescherming tegen schadelijke downloads en websites. Investeer in een betrouwbaar programma en zorg ervoor dat het regelmatig wordt bijgewerkt.

Fysieke veiligheid en privacy

Naast de digitale gevaren van thuiswerken, is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan de fysieke aspecten van onze werkomgeving. Terwijl wij ons huis als veilig achten, zijn er nog steeds potentiële risico’s die onze privacy en veiligheid kunnen bedreigen. Van het veilig opbergen van belangrijke documenten tot het beschermen van onze werkapparatuur, het handhaven van fysieke veiligheid is net zo cruciaal als het waarborgen van onze digitale wereld.

Een veilige thuiswerkplek creëren

Je thuiswerkplek moet niet alleen digitaal, maar ook fysiek, een veilige omgeving zijn voor bedrijfsgegevens. Het beschermen van bedrijfsdata doe je op zijn minst door de volgende acties uit te voeren:

  • Afsluitbare ruimtes: Het is een goed idee om je werkapparatuur in een afgesloten ruimte of kast op te bergen. Dit beschermt niet alleen tegen mogelijke inbraak maar vermindert ook het risico van beschadiging door huisdieren of kinderen.
  • Privacyfilters voor schermen: Heb je ooit het gevoel gehad dat iemand over je schouder meekijkt? In ons vakgebied noemen wij dit shoulder surfing. Met privacyfilters wordt de zichtbare hoek van je scherm beperkt, zodat alleen de persoon die er direct voor zit, de inhoud kan zien. Dit is vooral handig in gedeelde ruimtes waar anderen mogelijk een blik kunnen werpen op je werk.

Omgaan met gevoelige informatie

Alhoewel wij steeds meer in een digitaal tijdperk leven, blijven papieren documenten een onderdeel van veel van ons werk. Het is dan ook nog altijd belangrijk om hier verantwoordelijk en voorzichtig mee om te gaan:

  • Papieren documenten: Vertrouwelijke documenten moeten altijd op een veilige plaats worden bewaard, zoals in een afgesloten lade of kast. Als je besluit dat je een document niet langer nodig hebt, zorg er dan voor dat het op de juiste manier wordt vernietigd – een papierversnipperaar is een waardevolle investering voor iedereen die regelmatig met gevoelige papieren werkt.
  • Duidelijke grenzen: In een huiselijke omgeving, waar de lijnen tussen werk en privé vaak vervagen, is communicatie de sleutel. Maak duidelijk aan huisgenoten, partners of kinderen wat je werktijden zijn en leg het belang uit van het niet storen tijdens deze uren, vooral als je met gevoelige informatie werkt.