Home » Blog » Tien Cyberbeveiligingstips voor werknemers

Werknemers zijn de eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen. Werknemers moeten op de hoogte zijn van beveiligingsrisico’s om te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van cyberaanvallen. Naast veilig computergebruik moeten werknemers ook weten wat zij moeten doen als hun persoonlijke gegevens in gevaar komen. In dit blogbericht leest u hoe u persoonlijke gegevens veilig kunt houden en krijgt u tien cyberbeveiligingstips voor werknemers:

Werknemers moeten altijd twee keer nadenken voordat ze op een link klikken die ze ontvangen via e-mail, sms of sociale media. Zelfs als vrienden of bekenden de link sturen, wil dat nog niet zeggen dat het veilig is om op de link te klikken. Hackers kunnen kwaadaardige phishing-e-mails versturen die zo zijn ontworpen dat het lijkt alsof ze van een betrouwbare bron komen, zoals uw bank.

Het scannen van de link op virussen helpt misschien niet omdat het virus goed verborgen kan zijn. Klik daarom alleen op een koppeling als u weet waar die naartoe leidt. U kunt ook met de muis over de link zelf gaan zonder erop te klikken, zodat u kunt zien waar hij naartoe verwijst.

2. Houd apparaten schoon

U dient uw apparaten altijd schoon te houden door de nieuwste antivirussoftware te installeren. Als er al antivirussoftware op uw apparaat is geïnstalleerd, moet u regelmatig updates uitvoeren om ervoor te zorgen dat de bescherming up-to-date blijft en er altijd wordt gescand op bedreigingen wanneer het apparaat in gebruik is. Verwijder ook alle toepassingen die u niet meer gebruikt.

3. Installeer alleen apps van betrouwbare bronnen

Installeer alleen apps van bedrijven met een goede reputatie, zoals de Google Play Store of de App Store van Apple. Deze zijn veiliger dan andere app-winkels zoals die van derden en websites waar u gratis apps voor uw apparaat kunt downloaden. Download geen illegale software of applicaties, want dit is meestal een perfecte manier voor hackers om een trojan op het apparaat van het slachtoffer te laten installeren.

4. Kies sterke wachtwoorden

Werknemers moeten altijd sterke wachtwoorden gebruiken om en voorkomen dat ze die uitprinten zodat iedereen ze kan zien. Als zodanig moeten ze geen gewone woorden of zinnen gebruiken; in plaats daarvan kunt u een wachtwoord maken van een reeks willekeurige letters, cijfers en speciale tekens. Een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord werkt meestal ook beter. Verander uw wachtwoorden ook om de paar maanden, zodat het nog lastiger wordt deze te raden.

5. Volg een trainingsprogramma voor beveiliging

Werknemers moeten zich vertrouwd maken met cyberbeveiligingsmaatregelen op hun werkplek. Ze moeten zichzelf ook informeren over de verschillende soorten beveiligingsmaatregelen die kunnen worden geïmplementeerd en de verschillende soorten bedreigingen die er zijn. Ze moeten bijvoorbeeld op de hoogte zijn van usb-dropping, social engineering, phishing en meer. Een bedrijf kan zijn werknemers voorlichten door security awareness training te geven, in combinatie met phishing simulaties.

6. Up-to-date software

Werknemers moeten ervoor zorgen dat alle software altijd up-to-date is, zodat ze zich kunnen beschermen tegen nieuw ontdekte kwetsbaarheden. Dit houdt in dat het besturingssysteem van het apparaat moet worden bijgewerkt, evenals alle andere apps op hun computer.

7. Bewaar back-ups

Werknemers moeten een back-upplan hebben om te voorkomen dat ze waardevolle gegevens verliezen als hun apparaat ooit wordt gehackt. Het hebben van een back-up plan zorgt er ook voor dat de werknemers veilig zijn als er iets met hen persoonlijk gebeurt, zoals een overlijden. Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken van uw gegevens.

8. Verwijder oude apparaten

Werknemers moeten overwegen om zich na een bepaalde tijd van oude apparaten te ontdoen om ervoor te zorgen dat hun gegevens veilig blijven. Het is namelijk mogelijk dat de fabrikant deze apparaten niet meer ondersteunt (end of life), waardoor het moeilijker wordt om ze up-to-date te houden met een sterke beveiliging. Hetzelfde geldt voor ongebruikte en verouderde applicaties.

9. Beheer privacy-instellingen zorgvuldig

Als werknemers online gaan, moeten ze letten op hun privacy-instellingen op hun apparaten en sociale-mediaprofielen. Ze moeten ervoor zorgen dat ze geen persoonlijke informatie of foto’s delen die in de toekomst door hackers tegen hen kunnen worden gebruikt. Informatie die op het internet wordt geüpload, kan namelijk ook worden gebruikt in een aanval waarbij social engineering plaatsvindt.

10. Gratis Wi-Fi netwerken

Werknemers moeten het gebruik van gratis Wi-Fi-netwerken mijden. Deze zijn meestal onbeveiligd en kunnen hackers gemakkelijk toegang geven tot uw apparaat. Gebruik deze verbinding nooit voor internetbankieren of andere soorten beveiligde transacties waarbij geld betrokken is.

Conclusie

Elke werknemer heeft een rol te spelen in cyberbeveiliging. Als u deze eenvoudige stappen neemt, kunt u uw persoonlijke informatie uit handen van hackers houden. Voor een bedrijf is training over cyber awareness een geweldig hulpmiddel, omdat het werknemers kan leren over phishing-e-mails en meer. Maak uw organisatie veiliger door deze cyberbeveiligingstips vandaag nog te implementeren!

FAQs

Wat zijn de meest voorkomende manieren waarop hackers toegang krijgen tot de apparaten van werknemers?

Hackers downloaden gewoonlijk malware op uw computer via niet-vertrouwde e-mailbijlagen en onbeveiligde Wi-Fi-netwerken, zoals die in restaurants en cafés te vinden zijn.

Wat is het grootste beveiligingsrisico voor werknemers?

Het grootste beveiligingsrisico voor werknemers zijn werkgerelateerde e-mails. Cybercriminelen gebruiken e-mails om malware te verspreiden omdat e-mails de voorkeursmethode is. Dit betekent dat werknemers nooit verdachte e-mails moeten openen die ze van onbekende afzenders ontvangen. Ook als je de afzender niet herkent, moet je niet op deze e-mail reageren.

Hoe kan een werkgever zijn werknemers helpen bij beveiligingsproblemen?

Om werknemers te helpen omgaan met beveiligingsproblemen, moeten werkgevers hun personeel trainen om zich bewuster te maken van cyberdreigingen. Ook kunnen zij ervoor zorgen dat op elke computer die door werknemers op het werk wordt gebruikt, antivirussoftware wordt geïnstalleerd.

Wat zijn enkele van de meest voorkomende soorten malware?

Spyware, adware en ransomware zijn allemaal veel voorkomende vormen van malware. Hieronder vallen ook e-mail phishing scams, sextortion scams, en frauduleuze sociale media profielen die worden gebruikt om nietsvermoedende slachtoffers via verschillende trucs hun geld afhandig te maken.